Zomersneeuw bij Galerie Wit II

Zomersneeuw, foto Chris Ruijter
  • Wageningen
30 aug 2018 tot 23 sep 2018
Galerie expositie parallel aan de gelijknamige expositie bij Beelden op de Berg in het arboretum Belmonte. NB gewijzigde openingstijden: do t/m zo, 13:30-17:30!

De elfde editie van Beelden op de Berg in het arboretum Belmonte, draagt de poëtische titel ‘Zomersneeuw’.  Flos Widschut, de curator van 'Zomersneeuw'  presenteert als co-curator in galerie Wit dezelfde tien kunstenaars die werk maakten in Belmonte.  

Zomersneeuw is een metafoor voor ‘eeuwige verjonging’, de cyclische processen die overal in de natuur zijn waar te nemen: ontkiemen – bloeien – afsterven – en weer ontkiemen: de natuur die zich voortdurend verjongt. Het is de benaming van het fenomeen waarbij eendagsvliegen ('haften') in het zomerse avondlicht massaal uitvliegen en paren en sterven. Dit geeft op een zwoele zomeravond de impressie van dwarrelende sneeuw. Het verschijnsel verdween in de jaren dertig door watervervuiling. Sinds de rivieren schoner zijn geworden zijn deze ‘zomersneeuwbuien’ weer af en toe (in de maand augustus) te zien. Ze zijn onder andere waargenomen langs de noordelijke oever van de Nederrijn in het natuurreservaat De Blauwe Kamer, tussen Wageningen en Rhenen. De ervaring van grote schoonheid bij het zien van zomersneeuw is van korte duur en wordt de volgende ochtend gevolgd door een dik tapijt van dode haften. In die korte tijd hebben de mannelijke haften de vrouwtjes bevrucht en is er dus voor nageslacht gezorgd. Het jaar erop herhaalt dit proces zich opnieuw. 

Voor Mr Motley schreef Ton Verstegen een recensie van de exposiutoie, klik hier