Roman Peter

Roman Peter
Roman Peter
Roman Peter
Roman Peter
Roman Peter
Roman Peter
1952

De Baselse kunstenaar Roman Peter toont ons de poëzie van alledaagsheden. Zijn stadsgezichten en landschappen met of zonder wegen, auto's en mensen komen ons bekend voor, hoewel we er nooit zijn geweest.  Dat geldt ook voor zijn monotypes:  met olieverf op een verfroller geschilderde en vervolgens afgerolde kleine voorstellingen die naast en onder elkaar op papier zijn geplaatst. Ze vormen beeldverhalen die ieder herkent en die ieder verschillend zal lezen.

Hij schildert uitsluitend uit het hoofd, vaak naar aanleiding van beelden gezien op zijn  fietstochten in Basel en omgeving. De afstand die daardoor ontstaat tussen de waarneming en de afbeelding ervan draagt waarschijnlijk bij aan universele karakter van zijn werk.

Naast vlak werk maakt hij ook kleine sculpturen, harlekijn-achtige koppen  en figuren van papier maché, die verwant zijn aan de typische Baselse Fasnacht maskers.

Roman Peter heeft geëxposeerd in Zwitserland, Duitsland, Portugal en de V.S. Galerie Wit presenteerde hem in 2008 voor het eerst in Nederland.