Daniel Richter

Daniel Richter - Holland Mysteries
Daniel Richter - Holland Mysteries
Daniel Richter - Holland Mysteries
Daniel Richter - Holland Mysteries
1962
Eutin (Germany)

Daniel Richter is een van de zeer succesvolle Duitse kunstenaars van zijn generatie. Na zijn afstuderen aan de Hamburgse Hogeschool voor de Beeldende Kunst maakte hij aanvankelijk felgekleurde abstracte, psychedelisch aandoende schilderijen. In de afgelopen 10 jaar is hij vooral bekend geworden om zijn even felgekleurd en even psychedelisch aandoend figuratief werk. Beïnvloed door grote voorgangers als Goya, Ensor, Munch en Dix, door striptekenaars als Crumb en Pettibon, en met verwijzingen naar graffiti en punk, lijkt hij te werken aan een gigantisch oeuvre dat, geïnspireerd door bijbel en historie, strijd en bedrog in heden en verleden op uiterst vitale en eigenzinnige wijze verbeeldt. Zijn schilderijen, die hun weg hebben gevonden naar grote musea in Europa en de VS, zijn inmiddels voor de meeste verzamelaars onbereikbaar. Gelukkig heeft hij ook grafisch werk gemaakt, dat, even onmiskenbaar als zijn schilderijen, de hand van de meester verraadt.

Voor de expositie “Mysteries here and there” hebben we de hand weten te leggen op de serie van vier litho’s’ “Holland Mysteries” (2004, oplage 30).

Werk van Richter bevindt zich o.m. in de collecties van het Museum of Modern Art in New York, het Centre Pompidou in Parijs en het Haagse Gemeentemuseum. Het is op dit moment te zien in de tentoonstelling “Gewoon schilderen” in het Gemeentemuseum in Den Haag, waar het GeM in 2007/2008 een solo expositie aan Richter wijdde.